• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Тиждень української мови та літератури

Тиждень української мови та літератури

2017-03-17

/Files/images/IMG_20170313_124519.jpg

Уже традиційно, протягом другого тижня березня, в нашій школі урочисто проходить Тиждень української мови та літератури.
Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є. Метою всіх проведених заходів було: донести до учнів школи багатство української мови; сформувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; виховувати любов до рідної мови та розуміння її необхідності для нашого життя.
Відкриття тижня відбулося на загальношкільній лінійці 13 березня. Загалом усі учні школи залюбки приймали участь у заходах, не соромилися показувати свої таланти, тим самим виявляючи любов до рідного слова, до власної родини, а значить – до Батьківщини.

Вчитель української мови Ковальчук Марія Йосипівна разом з учнями 5 – 9 класів провела Свято віночка та літературну годину «Постові пісні»

У вівторок класні керівники, класоводи провели виховні години на тему «Любіть Україну і мову її солов’їну». Цього ж дня відбулася мовознавча інтелектуальна гра «Розумники і розумниці. Мову рідну ми вивчаємо» 6-му класі . У цікавій формі проходили змагання. Перемогу отримали Захарчук Станіслав та Рибачук Вікторія, показавши гарні та ґрунтовні знання з предмету. Присутні отримали приємні враження та гарний настрій.

У середу у наполегливій боротьбі та захоплюючій атмосфері пройшла гра «Щасливий випадок» , в якій брали участь учні 9 класу, де перемогу здобув Фірчук Олександр. Конкурс на кращого читця-декламатора «Лунай, величне наше слово».Конкурс проводився у двох номінаціях: учні 4 – 5 класів, учні 6 - 9 класів. Оцінювало виступи журі у складі директора школи Корнійчук Л.П., заступника директора з НВР Кулюк І.І. та організатора дитячого колективу Лотоцької І.В. Кожен учасник намагався донести до слухачів красу і силу художнього слова, авторський задум та свої переживання й почуття. Але, як і в кожному конкурсі, було визначено кращих із кращих. Переможцями стали у молодшій віковій категорії:Дудко Артем (4 клас), у середній віковій категорії : Шолков Назарій (7 клас) та Ткаченко Валерія ( 8 клас).

/Files/images/IMG_20170313_124519.jpg

Нікого не залишив байдужим цей конкур, а тому в заключному слові вчителя української мови і літератури Марії Йосипівни Ковальчук, прозвучала пропозиція проводити такі заходи якомога частіше, щоб не міліли дитячі духовні криниці, щоб лунало українське слово завжди і повсюди.

Цікавим для учнів 6 – 9 класів став мовний КВК «Мова кожного народу неповторна і саоя». Змагалися дві команди «Прикметник» і «Ерудити». Команди активно відповідали, прагнучи заробити якнайбільше балів. Турнір закінчився перемогою команди «Прикметник»(капітан Шолков Назарій).

У п’ятницю був проведений ранок «Шевченко, якого ми досі не знаємо».

У рамках закриття Тижня української мови та літератури на черговій лінійці відбулася церемонія нагородження переможців різних конкурсів, змагань. Ними стали учасники 4 - 9 класів, кожен з яких так чи інакше долучився до проведення заходів. Зі словами вдячності за участь, підтримку і розуміння до учнів звернулася директор школи Корнійчук Л.П. Вона вручила грамоти активним учасника та переможцям. Лариса Петрівна наголосила на тому, що наш народ – єдиний, його мова – це велика основа для єдності всієї держави, єднання минулого і майбутнього покоління. Вона побажала усім любові, щастя, взаємного розуміння, щоб жили за Словом, з якого почалася Україна, побажала усім утверджувати рідну мову та оберігати її.

Плекаймо рідну мову, бережімо рідну мову!. Саме сьогодні, в нелегкий час для нашої держави, а особливо для її мови, ці слова, промовлені з дитячих вуст, звучать особливо актуально.

Мова рідна звучить, наша мова –

Шум гаїв, шелест ниви у ній,

Кобзи пісня тривожна, діброва,

І Дніпра неспокійний прибій.

В ній душі глибина і прозорість,

Наша пісня і дума жива.

І суворість, і ніжність, і совість –

Вся історія в ній проплива.

України великої слово –

Скарб, народом перейдених літ.

Багатій, розбруньковуйся, мово,

Неосяжний чаруючий світ.

/Files/images/IMG_20170313_124609.jpg

/Files/images/IMG_20170313_125410.jpg

/Files/images/IMG_20170313_124525.jpg

/Files/images/IMG_20170313_124749.jpg

/Files/images/IMG_20170313_125028.jpg

/Files/images/IMG_20170313_125142.jpg

/Files/images/IMG_20170313_125304.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 332

Коментарi